print_label | resize_label

Connect in Health är en portal som riktar sig till sjukvårdspersonal i Sverige. För tillgång till portalen registrera dig nedan. Är du redan registrerad - logga in här intill.

Depression

Information om depression

Depression

Depression är en vanlig folksjukdom som finns över hela världen där symtomen oftast består av känslor av nedstämdhet, trötthet, minskad sömn eller ångest. Kvinnor drabbas oftare av depressioner än män.

En depression kan uppstå utan någon egentlig orsak och börjar i många fall som en tillfällig nedstämdhet. Då nedstämdheten under ett par veckor varit djup och ihållande kan man börja misstänka att det handlar om en depression. Lider man av en lindrig depression brukar man ändå klara av att hantera vardagen med skola, jobb, familj och vänner medan en djupare depression kan vara så pass påtaglig att den drabbade inte ens orkar kliva ur sängen under dagen.

Vanliga symtom – depression

  • Långvarig nedstämdhet och hopplöshetskänsla
  • Koncentrationssvårigheter
  • Ångest och rastlöshet
  • Trötthet eller andra sömnproblem
  • Ökad eller minskad aptit
  • Hjärtklappning och andnöd
  • Skam
  • Självmordstankar (kan förekomma vid djup depression) och känslan av att vara värdelös

Behandling & vård – depression

Om du misstänker att du drabbats av en depression, ta kontakt med din vårdcentral. Beroende på hur djup depressionen är finns det olika behandlingar där bland annat psykoterapi, KBT (Kognitiv beteende terapi) och/eller i kombination med läkemedel.

Här kan du som är sjukvårdspersonal läsa mer och ta del av olika medicinska utbildningar, riktlinjer, och mer om våra läkemedel för behandling av depression, när du registerar dig för tillgång till Connect in Health här nedan.

Få tillgång till Connect in Health

Arbetar du inom sjukvården? Då är du välkommen att registrera dig för att få tillgång till Connect in Health för sjukvårdspersonal.

Tillgång till Connect in Health för sjukvårdspersonal

Tar dig vidare till information om patientsajter

 

 

Patientsajter och appar

Levamedkol.se

Läs mer om att leva med KOL

Astma.com

Fakta om astma hos vuxna och barn

Cancer.nu

Information om olika cancertyper

Minaframsteg.se

Motivationsprogram för dig med typ 2-diabetes

AstraZeneca

AstraZeneca.se

Läs mer om bioläkemedelsföretaget AstraZeneca dess forskning och läkemedel.