print_label | resize_label

Connect in Health är en portal som riktar sig till sjukvårdspersonal i Sverige. För tillgång till portalen registrera dig nedan. Är du redan registrerad - logga in här intill.

Akut koronärt syndrom – AKS

Kardiovaskulär medicin

Forskning, utveckling och utbildning

Akut koronärt syndrom (AKS) är den benämning man använder vid tillstånd av ett plötsligt förminskat eller blockerat blodflöde till hjärtat. Blockeringen eller förträngningen kan vara tillfällig eller fullständig, det som täpper igen blodkärlet kan upplösas igen eller sitta kvar. AKS kräver direkt medicinsk vård.

Symtomen kan vara samma typ av bröstsmärtor och tryck över bröstet som upplevs vid en hjärtattack och till de vanligaste tecknen den drabbade upplever hör:

  • Ett obehag eller smärtor i armarna, i rygg och nacke eller magen
  • Kortare andhämtning
  • Yrsel och/eller illamående
  • Svettningar

Smärtor i bröstet som orsakas av akut koronärt syndrom kan komma akut som i fall av en hjärtattack eller långsamt uppbyggas i form av en förträngning som sätter sig i ett blodkärl och förminskar blodflödet till hjärtat (instabil angina pectoris).

Akut koronärt syndrom behandlas oftast via smärtlindring samt att förhindra nya blockeringar eller förträngningar att uppstå. Syrgas är ofta nödvändigt vid mycket akuta tillstånd. Vid misstanke om AKS eller andra bröstsmärtor genomförs undersökningar via blodprov (för bevis om döende hjärtceller) eller via ett EKG som mäter hjärtats elektriska signaler. För att ta bort en blodpropp eller förträngning används olika metoder. Några av dem är angioplastik, där man inför en utvidgande ballong i hjärtat.

Läs mer om:

Här kan du som är sjukvårdspersonal läsa mer om bland annat utbildningar, riktlinjer, patientsajter och information om våra läkemedel vid behandling av kardiovaskulära sjukdomar som rör området kardiologi, när du registerar dig för tillgång till Connect in health här nedan.

Få tillgång till Connect in Health

Arbetar du inom sjukvården? Då är du välkommen att registrera dig för att få tillgång till Connect in Health för sjukvårdspersonal.

Tillgång till Connect in Health för sjukvårdspersonal

Tar dig vidare till information om patientsajter

 

 

Patientsajter och appar

Levamedkol.se

Läs mer om att leva med KOL

Astma.com

Fakta om astma hos vuxna och barn

Cancer.nu

Information om olika cancertyper

Minaframsteg.se

Motivationsprogram för dig med typ 2-diabetes

AstraZeneca

AstraZeneca.se

Läs mer om bioläkemedelsföretaget AstraZeneca dess forskning och läkemedel.